Μονεμβασία-Malvasia ή αλλιώς το λευκό, γλυκό κρασί, που ήταν το πιο ονομαστό σε όλο τον κόσμο του ύστερου Μεσαίωνα. Η μεγάλη ιστορία και φήμη του μας πηγαίνει πίσω στον 12ο αιώνα, στην παραγωγή του στη βυζαντινή Μονεμβασιά, με το λιμάνι του κάστρου να είναι αραξοβόλι και κέντρο ανεφοδιασμού των διερχόμενων πλοίων από Ανατολή και Δύση.
Οι Φράγκοι έμποροι μάλιστα αποκαλούσαν το “λιαστό” αυτό οίνο Malvasia, μια που αυτό ήταν στη γλώσσα τους το όνομα της Καστρόπολης, καθιστώντας πια σαφές, ότι πρόκειται για μια γεωγραφική επωνυμία και μια ιστορική ονομασία προέλευσης. Επί Τουρκοκρατίας, τον 16ο αιώνα, οι αμπελώνες καταστράφηκαν, με αποτέλεσμα να εκλείψει ο Μονεμβασίτης οίνος.
Αδιάψευστη μαρτυρία του σπουδαίου οινικού παρελθόντος της περιοχής αποτελούν οι διάσπαρτοι πετρόκτιστοι ληνοί εντός των αμπελώνων και οι αμέτρητες ιστορικές αναφορές που ξεκινούν εως και εννιακόσια χρόνια πριν.
+ ΠερισσότεραΑπό το ανήσυχο πνεύμα του Γιώργου και της Έλλης Τσιμπίδη, με τη στήριξη της μεγάλης κυρίας του Ελληνικού κρασιού, της Δρ. Σταυρούλας Κουράκου-Δραγώνα, και τη συμβολή του Ινστιτούτου Οίνου και των Γεωπονικών Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το μυθικό Μονεμβασιά – Malvasia αναβιώθηκε μετά από πέντε αιώνες στο γενέθλιο τόπο του.
Χάρη στο μοναδικό έδαφος και υπέδαφος της χερσονήσου της Επιδαύρου Λιμηράς, προερχόμενο από ασβεστολιθικά και σχιστολιθικά πετρώματα, το ιδιαίτερα ξηροθερμικό κλίμα με υψηλό ηλιακό και αιολικό δυναμικό, καθώς και την έντονη παρουσία του Μυρτώου πελάγους, δημιουργείται ένας ιδανικός φυσικός κλιματισμός για τους αμπελώνες. Τα σταφύλια λιάζονται σε λιάστρες ή στο έδαφος για 8-12 μέρες, έτσι ώστε να αφυδατωθούν και να αυξηθεί η συγκέντρωση σακχάρων και άλλων συστατικών.
Έτσι, παραλαμβάνουμε μια φανταστικά συμπυκνωμένη πρώτη ύλη, που θα μας δώσει ένα γοητευτικό γλυκό κρασί με πορτοκαλί και χρυσαφένιες αποχρώσεις, πλούσιο χαρακτήρα, στρογγυλό και βελούδινο σώμα, ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και επίγευση μακράς διαρκείας.
+ ΠερισσότεραΣτις 23 Ιουλίου 2010, ανήμερα της επετείου της απελευθέρωσης της Μονεμβασιάς από τους Τούρκους, ο Μονεμβασία-Malvasia μετά από προσπάθεια 12 ετών αναγνωρίζεται ως οίνος Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης και εμφιαλώνεται για πρώτη φορά το 2013, έπειτα από δύο έτη παλαίωσης.
Σημερα, μετράει ήδη πάνω από 60 μετάλλια και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.
+ Περισσότερα