Ξεκινώντας το οινοποιείο το 1997 η προτεραιότητα μας έγινε το αμπέλι. Τα πρώτα χρόνια αφιερώθηκαν στην καταγραφή και τη μελέτη των χαρακτηριστικών των γηγενών ποικιλιών σε συνδυασμό με πειραματικές οινοποιήσεις, μέχρι τις πρώτες φυτεύσεις μας το 2005.
Σήμερα είμαστε περήφανοι για τα 300 στρέμματα βιολογικών αμπελώνων μας με μια συλλογή σπάνιων ποικιλιών που εκφράζουν χαρακτηριστικά το terroir της Μονεμβασιάς.
+ ΠερισσότεραΣπάνια τοπική ποικιλία που ωριμάζει αρχές- μέσα Σεπτεμβρίου. Χαμηλής προς μέτριας ζωηρότητας κλήμα, απαιτητικό στην καλλιέργεια αλλά με σημαντικό οινικό δυναμικό που με περηφάνια, ανασύραμε από την αφάνεια. Κορωνίδα του Λακωνικού terroir.
Τοπική, σπάνια ποικιλία που ωριμάζει τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου. Μετριας ζωηρότητας, όμορφο αμπέλι που στο φυσικό του περιβάλλον εκφράζει αβίαστα το μέγιστο της τυπικότητας του.
Πρώιμη τοπική ποικιλία που ωριμάζει αρχές- μέσα Αυγούστου. Μεγαλόσωμο αμπέλι, μεγάλης ζωηρότητας. Μετά από μελέτη που ξεκινήσαμε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών βλέπουμε ότι κάτω από το όνομα Ασπρουδι είναι μια ομάδα ανεξερεύνητων γηγενών ποικιλιών με μεγάλο οινικό ενδιαφέρον.
Συνιστώμενη για την περιοχή μας ποικιλία που ωριμάζει αρχές- μέσα Αυγούστου. Ανθεκτικό, μέτριας ζωηρότητας αμπέλι που στις ακραίες ξηροθερμικές συνθήκες του λακωνικού καλοκαιριού δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα και αποδεικνύει τον ισχυρό δεσμό του Ασύρτικου με τη Μονεμβασιά.
Ευγενής ερυθρή ποικιλία που στην περιοχή μας ωριμάζει μέσα Σεπτεμβρίου. Μέτριας ζωηρότητας αμπέλι που με κατάλληλες αμπελουργικές πρακτικές στο ζεστό και ξηρό κλίμα της περιοχής μας δίνει σταφύλια ιδανικής ωρίμανσης για την παραγωγή κρασιών υψηλού φαινολικού δυναμικού.
Τοπική ερυθρή ποικιλία που ωριμάζει μέσα Σεπτεμβρίου. Παρουσιάζει μορφολογική ομοιότητα με το Αγιωργίτικο αλλά φέρει μικρότερα σταφύλια που στην ωρίμανσή τους έχουν πολύ σκούρο χρώμα, σχεδόν μαύρο, από όπου παίρνουν και το όνομά τους, μαυρούδια.
Συνιστώμενη για την περιοχή μας ερυθρή ποικιλία που ωριμάζει όψιμα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ζωηρό κλήμα με σταφύλια σχετικά ευμεγέθη και αυξημένη ανθεκτικότητα στο ξηρό και θερμό κλίμα μας. Έχει προσαρμοστεί εξαιρετικά και μας δίνει πολύ ενδιαφέροντα κρασιά με κομψές τανίνες.
Γεωμορφολογικά, η ευρύτερη περιοχή σχηματίζει τη χερσόνησο του Μαλέα που είναι το φυσικό τέλος της οροσειράς του Πάρνωνα (ή αλλιώς Μαλεβού). Από τα βορειοανατολικά, βρέχεται από το Μυρτώο πέλαγος και νοτιοδυτικά από την θάλασσα του Λακωνικού Κόλπου.
Τα αμπελοτόπια μας βρίσκονται στο Δήμο Μονεμβασιάς, στα χωριά Βελιές και Άγιος Δημήτριος. Χαρακτηρίζονται κυρίως από σχιστολιθικά, αργιλοπηλώδη εδάφη, βασικά και σπανιότερα ελαφρώς όξινα.
Χαρακτηριστικά:
• Απόσταση 10χλμ από τη θάλασσα και υψόμετρο 250-300 μέτρα.
• Έντονο ανάγλυφο, χαμηλοί λόφοι με διαφορετικές κλίσεις.
• Εδάφη μέσης σύστασης.
• Φτωχά σε οργανική ύλη, χωρίς διαθέσιμο ανθρακικό ασβέστιο.
Σπάνια τοπική ποικιλία που ωριμάζει αρχές- μέσα Σεπτεμβρίου. Χαμηλής προς μέτριας ζωηρότητας κλήμα, απαιτητικό στην καλλιέργεια αλλά με σημαντικό οινικό δυναμικό που με περηφάνια, ανασύραμε από την αφάνεια. Κορωνίδα του Λακωνικού terroir.
Τοπική, σπάνια ποικιλία που ωριμάζει τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου. Μετριας ζωηρότητας, όμορφο αμπέλι που στο φυσικό του περιβάλλον εκφράζει αβίαστα το μέγιστο της τυπικότητας του.
Πρώιμη τοπική ποικιλία που ωριμάζει αρχές- μέσα Αυγούστου. Μεγαλόσωμο αμπέλι, μεγάλης ζωηρότητας. Μετά από μελέτη που ξεκινήσαμε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών βλέπουμε ότι κάτω από το όνομα Ασπρουδι είναι μια ομάδα ανεξερεύνητων γηγενών ποικιλιών με μεγάλο οινικό ενδιαφέρον.
Συνιστώμενη για την περιοχή μας ποικιλία που ωριμάζει αρχές- μέσα Αυγούστου. Ανθεκτικό, μέτριας ζωηρότητας αμπέλι που στις ακραίες ξηροθερμικές συνθήκες του λακωνικού καλοκαιριού δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα και αποδεικνύει τον ισχυρό δεσμό του Ασύρτικου με τη Μονεμβασιά.
Ευγενής ερυθρή ποικιλία που στην περιοχή μας ωριμάζει μέσα Σεπτεμβρίου. Μέτριας ζωηρότητας αμπέλι που με κατάλληλες αμπελουργικές πρακτικές στο ζεστό και ξηρό κλίμα της περιοχής μας δίνει σταφύλια ιδανικής ωρίμανσης για την παραγωγή κρασιών υψηλού φαινολικού δυναμικού.
Τοπική ερυθρή ποικιλία που ωριμάζει μέσα Σεπτεμβρίου. Παρουσιάζει μορφολογική ομοιότητα με το Αγιωργίτικο αλλά φέρει μικρότερα σταφύλια που στην ωρίμανσή τους έχουν πολύ σκούρο χρώμα, σχεδόν μαύρο, από όπου παίρνουν και το όνομά τους, μαυρούδια.
Συνιστώμενη για την περιοχή μας ερυθρή ποικιλία που ωριμάζει όψιμα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ζωηρό κλήμα με σταφύλια σχετικά ευμεγέθη και αυξημένη ανθεκτικότητα στο ξηρό και θερμό κλίμα μας. Έχει προσαρμοστεί εξαιρετικά και μας δίνει πολύ ενδιαφέροντα κρασιά με κομψές τανίνες.
Λόγω της γεωγραφικής της θέσης η περιοχή απολαμβάνει υψηλό ηλιακό και αιολικό δυναμικό.
Το κλίμα είναι μεσογειακό με ήπιους χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια, με την περίοδο ανομβρίας να κρατά σχεδόν από τα τέλη του Μάρτη έως και τις αρχές Οκτώβρη.
Η συνολική επίδραση της θάλασσας είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αποτρέπει ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας μεταξύ των εποχών και προσφέρει τα μελτέμια – δροσερά αεράκια από τα βορειοανατολικά- πολύτιμα για τα φυτά ώστε να αντιμετωπίσουν τα κύματα καύσωνα του Αυγούστου.
+ ΠερισσότεραΣπάνια τοπική ποικιλία που ωριμάζει αρχές- μέσα Σεπτεμβρίου. Χαμηλής προς μέτριας ζωηρότητας κλήμα, απαιτητικό στην καλλιέργεια αλλά με σημαντικό οινικό δυναμικό που με περηφάνια, ανασύραμε από την αφάνεια. Κορωνίδα του Λακωνικού terroir.
Τοπική, σπάνια ποικιλία που ωριμάζει τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου. Μετριας ζωηρότητας, όμορφο αμπέλι που στο φυσικό του περιβάλλον εκφράζει αβίαστα το μέγιστο της τυπικότητας του.
Πρώιμη τοπική ποικιλία που ωριμάζει αρχές- μέσα Αυγούστου. Μεγαλόσωμο αμπέλι, μεγάλης ζωηρότητας. Μετά από μελέτη που ξεκινήσαμε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών βλέπουμε ότι κάτω από το όνομα Ασπρουδι είναι μια ομάδα ανεξερεύνητων γηγενών ποικιλιών με μεγάλο οινικό ενδιαφέρον.
Συνιστώμενη για την περιοχή μας ποικιλία που ωριμάζει αρχές- μέσα Αυγούστου. Ανθεκτικό, μέτριας ζωηρότητας αμπέλι που στις ακραίες ξηροθερμικές συνθήκες του λακωνικού καλοκαιριού δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα και αποδεικνύει τον ισχυρό δεσμό του Ασύρτικου με τη Μονεμβασιά.
Ευγενής ερυθρή ποικιλία που στην περιοχή μας ωριμάζει μέσα Σεπτεμβρίου. Μέτριας ζωηρότητας αμπέλι που με κατάλληλες αμπελουργικές πρακτικές στο ζεστό και ξηρό κλίμα της περιοχής μας δίνει σταφύλια ιδανικής ωρίμανσης για την παραγωγή κρασιών υψηλού φαινολικού δυναμικού.
Τοπική ερυθρή ποικιλία που ωριμάζει μέσα Σεπτεμβρίου. Παρουσιάζει μορφολογική ομοιότητα με το Αγιωργίτικο αλλά φέρει μικρότερα σταφύλια που στην ωρίμανσή τους έχουν πολύ σκούρο χρώμα, σχεδόν μαύρο, από όπου παίρνουν και το όνομά τους, μαυρούδια.
Συνιστώμενη για την περιοχή μας ερυθρή ποικιλία που ωριμάζει όψιμα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ζωηρό κλήμα με σταφύλια σχετικά ευμεγέθη και αυξημένη ανθεκτικότητα στο ξηρό και θερμό κλίμα μας. Έχει προσαρμοστεί εξαιρετικά και μας δίνει πολύ ενδιαφέροντα κρασιά με κομψές τανίνες.
Το κλίμα της περιοχής μας επιτρέπει να καλλιεργούμε τους αμπελώνες μας βιολογικά και με ελάχιστη παρέμβαση.
Τα αμπέλια είναι διαμορφωμένα γραμμικά, σε σειρές, για καλύτερο αερισμό.
Οι αποδόσεις διατηρούνται πολύ χαμηλές φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τα 350 Κg / στρέμμα και όλες οι καλλιεργητικές εργασίες γίνονται με το χέρι.
+ ΠερισσότεραΣπάνια τοπική ποικιλία που ωριμάζει αρχές- μέσα Σεπτεμβρίου. Χαμηλής προς μέτριας ζωηρότητας κλήμα, απαιτητικό στην καλλιέργεια αλλά με σημαντικό οινικό δυναμικό που με περηφάνια, ανασύραμε από την αφάνεια. Κορωνίδα του Λακωνικού terroir.
Τοπική, σπάνια ποικιλία που ωριμάζει τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου. Μετριας ζωηρότητας, όμορφο αμπέλι που στο φυσικό του περιβάλλον εκφράζει αβίαστα το μέγιστο της τυπικότητας του.
Πρώιμη τοπική ποικιλία που ωριμάζει αρχές- μέσα Αυγούστου. Μεγαλόσωμο αμπέλι, μεγάλης ζωηρότητας. Μετά από μελέτη που ξεκινήσαμε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών βλέπουμε ότι κάτω από το όνομα Ασπρουδι είναι μια ομάδα ανεξερεύνητων γηγενών ποικιλιών με μεγάλο οινικό ενδιαφέρον.
Συνιστώμενη για την περιοχή μας ποικιλία που ωριμάζει αρχές- μέσα Αυγούστου. Ανθεκτικό, μέτριας ζωηρότητας αμπέλι που στις ακραίες ξηροθερμικές συνθήκες του λακωνικού καλοκαιριού δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα και αποδεικνύει τον ισχυρό δεσμό του Ασύρτικου με τη Μονεμβασιά.
Ευγενής ερυθρή ποικιλία που στην περιοχή μας ωριμάζει μέσα Σεπτεμβρίου. Μέτριας ζωηρότητας αμπέλι που με κατάλληλες αμπελουργικές πρακτικές στο ζεστό και ξηρό κλίμα της περιοχής μας δίνει σταφύλια ιδανικής ωρίμανσης για την παραγωγή κρασιών υψηλού φαινολικού δυναμικού.
Τοπική ερυθρή ποικιλία που ωριμάζει μέσα Σεπτεμβρίου. Παρουσιάζει μορφολογική ομοιότητα με το Αγιωργίτικο αλλά φέρει μικρότερα σταφύλια που στην ωρίμανσή τους έχουν πολύ σκούρο χρώμα, σχεδόν μαύρο, από όπου παίρνουν και το όνομά τους, μαυρούδια.
Συνιστώμενη για την περιοχή μας ερυθρή ποικιλία που ωριμάζει όψιμα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ζωηρό κλήμα με σταφύλια σχετικά ευμεγέθη και αυξημένη ανθεκτικότητα στο ξηρό και θερμό κλίμα μας. Έχει προσαρμοστεί εξαιρετικά και μας δίνει πολύ ενδιαφέροντα κρασιά με κομψές τανίνες.